Ασφάλεια των Λουόμενων από τα Σκάφη

Ασφάλεια των Λουόμενων από τα Σκάφη

Η αυξημένη κίνηση σκαφών στις ελληνικές θάλασσες, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει προκαλέσει ανησυχία λόγω του αυξανόμενου αριθμού ατυχημάτων που συμβαίνουν.

Η ασφάλεια των λουόμενων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα, καθώς πολλές φορές οι χειριστές σκαφών δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το γεγονός ότι πολλοί έχουν αποκτήσει διπλώματα χειριστή ταχυπλόου σκάφους χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ο Κίνδυνος των Ανεκπαίδευτων Χειριστών

Ο αριθμός των ατυχημάτων με σκάφη αυξάνεται συνεχώς, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης των κατόχων άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους.

Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς τους κατόχους, έχουν αποκτήσει άδειες με αμφιλεγόμενους τρόπους, με ένα πολύ μικρό κόστος ή με ένα υπέρογκο κόστος, χωρίς να έχουν περάσουν τελικά, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, από τη σωστή διαδικασία εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καταρτισμένοι και εξοικειωμένοι με τους κανόνες πλεύσης, τις βασικές τεχνικές ναυσιπλοΐας καθώς και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται.

Η Σημασία της Σωστής Εκπαίδευσης

Εάν υπήρχε μια έννοια, για το τι σημαίνει σωστός χειριστής ταχυπλόου σκάφους, θα έπρεπε πρωτίστως, να είναι εκείνος όπου έχει διαμορφωμένη σωστή συνείδηση και να αντιλαμβάνεται ανησυχητικές ενδείξεις και κατόπιν αυτών, θα θεωρούσε αυτομάτως δεδομένο, ότι θα πρέπει να ακολουθήσει όλες τις εκάστοτε νομοθεσίες και διαδικασίες όπως έχουν ορισθεί, ώστε να αποκτήσει την νόμιμη άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους ύστερα από επιτυχία στις εξετάσεις του Αρμόδιου Λιμεναρχείου.

Οι χειριστές, αυτό το οφείλουν και φέρουν μεγάλη ευθύνη για την ασφάλεια στην θάλασσα, όχι μόνο για τους ίδιους που θα προβούν σε πλεύση αλλά και σε όλους εκείνους που θα τους εμπιστευτούν ως συνεπιβαίνοντες του.

Οι μόνοι, που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης προς απόκτηση άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους ή Jet-Ski ή ανοικτή θάλασσας, είναι οι Σχολές Χειριστών Ταχυπλόων Σκαφών και οι οποίες είναι υποχρεωτικό, βάσει Νομοθεσίας, να είναι πιστοποιημένες και αναγνωρισμένες από το Αρμόδιο Λιμεναρχείο του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, όπως είναι η «RACING SCHOOL».

Η επιλογή, της Σχολής Ταχυπλόων Σκαφών, όπου ο κάθε υποψήφιος θα εμπιστευτεί για την εκπαίδευσή του, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με βάσει πάντα, το πόσο καλό κριτήριο αξιολόγησης έχει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος! Θα πρέπει να ερευνήσει, ενδεικτικά:

  1. Εάν, τηρεί την διαδικασία όπως έχει ορισθεί από την Νομοθεσία με την εξεταστέα ύλη για την εκπαίδευση υποψηφίων χειριστών.
  2. Την εμπειρία, τις γνώσεις και το προφίλ των εκπαιδευτών της.
  3. Τα εκπαιδευτικά σκάφη όπου γίνονται τα πρακτικά μαθήματα.
  4. Εάν τηρούνται οι κανόνες εκπαίδευσης και ασφάλειας, κατά την διενέργεια των μαθημάτων.
  5. Το πόσα άτομα υπάρχουν την ίδια ώρα, τόσο στα πρακτικά όσο και στα θεωρητικά μαθήματα, ώστε να μπορεί ο εκπαιδευόμενος να κατανοήσει την εξεταστέα ύλη. 
  6. Εάν παρέχονται, ξεκάθαρα και γραπτώς προς τον μαθητή, πριν την εγγραφή του, τα κόστη, όλες οι προϋποθέσεις και οι όροι πολιτικής, όπου έχει ορίσει η σχολή για την διαδικασία παροχής υπηρεσιών και συμμετοχής εξετάσεων.  
  7. Θα πρέπει να παρέχουν ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης, που καλύπτουν τόσο τη θεωρία όσο και την πλεύση. Η εκπαίδευση εκτός των άλλων, θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Ασφαλής Πρυμνοδέτηση και Πλαγιοδέτηση: Τεχνικές για να αγκυροβολείτε και να δένετε το σκάφος με ασφάλεια.
  • Χρήση Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων: Αναγνώριση και χρήση του εξοπλισμού ασφαλείας.
  • Ναυτικοί Κόμποι και Χρήση Χάρτη: Κατασκευή ναυτικών κόμπων και ανάγνωση ναυτικών χαρτών.
  • Πορεία και Πλεύση: Χάραξη πορείας και χρήση πυξίδας για ασφαλή πλοήγηση.

Κανόνες και Κανονισμοί Πλεύσης

Η γνώση και η τήρηση των κανονισμών πλεύσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ο Διεθνής Κανονισμός Αποφυγής Συγκρούσεων στη Θάλασσα (Δ.Κ.Α.Σ.) και οι Εθνικοί Κανονισμοί καθορίζουν τις βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται.

Κάθε χειριστής θα πρέπει να γνωρίζει:

  • Διατήρηση Ασφαλούς Ταχύτητας: Πλοήγηση σε ταχύτητα που επιτρέπει την ασφαλή διαχείριση του σκάφους.
  • Επιτήρηση Περιβάλλοντος Χώρου: Συνεχής ακουστική και οπτική επιτήρηση για την αποφυγή συγκρούσεων.
  • Σήματα και Επικοινωνία: Χρήση των σωστών σημάτων και τρόπων επικοινωνίας με άλλα σκάφη και τις αρχές.

Προστασία των Λουομένων

Η πλεύση κοντά στις ακτές όπου υπάρχουν λουόμενοι απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Οι χειριστές πρέπει να διατηρούν ασφαλή απόσταση από την ακτή και να μειώνουν ταχύτητα.

Είναι σημαντικό να έχουν επίγνωση της παρουσίας κολυμβητών και να αποφεύγουν περιοχές με αυξημένη κίνηση.

Σχετικα άρθρα